Pada bulan Ramadhan yang lalu aku ada ke
bazar untuk beli lauk pauk sebagai juadah berbuka,aku tertarik dengan puding
karamel yang mempunyai tekstur yang menarik.Jadi aku pon beli laa dalam 5 bekas
kecil sebab harga dia boleh tahan mahal jugak laaa dalam RM1 untuk satu bekas kecil.
Balik je rumah tu,waktu berbuka aku tak
terus makan nasi seperti kebiasaanya tapi aku makan puding karamel dulu..heheRasenye yang manis dan lembut membuatkan
aku rasa jatuh cinta dengan puding karamel ni..Aku berhasrat nak buat sendiri
puding karamel ni sebab kalau beli mahal dan rasa tak cukup makan sikit.So aku
ada laa tanya makcik aku apa resepi nak buat puding karamel yang manis dan
lembut ni..Jadi makcik aku pon dengan berbesar hati nak ajar aku buat..so
harini aku nak share laa sikit resepi makcik aku untuk buat puding
karamel..Semoga bermanfaat.
(source:goggle) |
Untuk: 20 bekas
Bahan bahan:
3/4 tin susu pekat manis
1 tin susu cair
1 tin air
5 - 6 biji telur - buang mata
Esen vanilla
Bahan Gula Hangus:
1 1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
(source:goggle) |
Cara cara:
Goreng gula hingga perang. Bila gula cair
dan bertukar warna, baru masukkan air. Masak sehingga menggelegak dan gula
hangus menjadi cair semula.
Tutup api dan biarkan sejuk sebelum
disimpan dalam peti ais. Esok pagi, masukkan ke dalam bekas bekas kecil.
Telur dibuang mata dan dipukul tetapi
jangan sampai berbuih. Masukkan semua bahan lain. Kacau sehingga sebati.
Tuang ke dalam bekas kecil yang telah diisi
dengan air gula hangus.
Panaskan periuk pengukus sehingga air
mendidih. Kukus selama 10 - 15 minit atau sehingga masak dengan api sederhana.
Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik. Atau
dibalut penutup pengukus dengan tuala.
(source:goggle) |
(source:goggle) |
Bila masak, buka tutup pengukus dan biarkan
selama 2-3 minit tanpa penutup supaya air permukaan Karamel sedikit kering.
Angkat dan sejukkan.
Setelah sejuk, simpan dalam peti ais. Sedia
untuk dinikmati.
(source:goggle) |
(source:goggle) |
Comments
Post a Comment