1 – Kek Batik Biskut Marie + Oreo
Bahan-Bahan :
- Kek Batik Oreo (saya guna loyang 6″)
- 250 gm butter
- 1/2 cwn susu pekat
- 2 cwn milo
- 3 sdb serbuk koko
- 30 keping biskut marie – patahkan
- 1pkt oreo – patahkan
Cara-Cara Membuatnya :
- Cairkan butter . Masukkan susu pekat dan kacau sebati
- Masukkan milo dan serbuk koko . Kacau rata
- Masukkan biskut marie dan kacau bg rata .
- Tuang separuh dlm loyang dilapik kertas. Tekan padat. Patahkan biskut oreo n tabur.
- Tuang baki biskut marie tadi n padatkan kemudian patahkan lagi biskut oreo n taburkan.
- Tekan sedikit supaya biskut oreo melekat. Sejukkan.
- Siap!
2 – Kek Batik Biskut Marie + Badam
Bahan-Bahannya :
- 1 paket biskut Marie (1 keping patahkan jadi dua.. nak patahkan jd 4 bahagian pun boleh)
- 2 cawan milo *
- 2 sdb serbuk koko
- 1 cawan butter* ( guna marjerin pun boleh)
- 3/4 cawan susu pekat manis *(suka manis bleh tambah
- 1/ 2 cawan air panas*
- 2 biji telur
- Badam keping ( disangan )
Cara-Cara Membuatnya :
- Sapu marjerin pada loyang dan lapik dgn plastik. .ketepikan. .
- Satukan semua bahan yang bertanda *
- Masukkan dlm kuali atau periuk
- Masak guna api sederhana perlahan
- Sentiasa kacau bila dah sebati dan mendidih masukkan telur dan kacau lagi hingga sebati
- Bila dah mendidih, masukkan biskut marie yg dipatah-patahkan tadi.
- Kacau dlm 2- 3 minit hingga sebati.. ( sy suka kek batik yg lebih lembab.. jadi sy biarkan kuah coklat tu kering sikit pada biskut)
- Dah siap tutup api dan terus masukkan dlm loyang
- Tekan2kan guna senduk bagi padat dan rata
- Taburkan badam dan biarkan sedikit suam
- Masukkan dlm peti sejuk, selepas 1 jam, bolehlah dipotong
3 – Kek Batik Lembut Guna Biskut Jejari
Bahan – Bahannya :
- 1/2 tin susu pekat manis
- 2 cwn milo
- 1 ketul butter(250 gm)
- 2 bungkus biskut jejari
Cara-Cara Membuatnya :
- Cairkan butter, masukkan susu pekat
- Masukkan milo kacau sebati smp semua cair dan pekat
- Lapik plastik pada loyang
- Susun biskut selapis demi selapis ambik 1 senduk coklat setiap lapis
- Atas tu sy tabur almond nip
- Sejukkan 4 atau 5 jam baru potong
4 – Resepi Kek Batik Cheese
Bahan-Bahannya :
- 250gm butter
- 1/2 cawan susu pekat
- 21/2 Milo
- 3 sudu besar serbuk koko
- 1pkt biskut meri (Masak macam biasa)
*Untuk Cream Cheese
- 500gm cream chees
- 1 cawan gula aisin
- 1 bj telur
- 2 sudu besar tepung gandum (mix sebati)
Cara-Cara Membuatnya :
- Lepas masukkam kek batik,tuang cream cheese
- Bakar 150″ 20minit la lebih kurang
- Saya pakai Loyang 10″ x10″ untuk nampak nipis Dan besar
source : google
Comments
Post a Comment