Source : Google |
Bahan Bahan
Ayam
- 6 Biji Bawang Merah
- Garam
- Kunyit
- Saffron (Saya tak letak sebab mahal. Hehehe)
- Seekor Ayam
Nasi
- Bawang Merah
- Kulit Kayu Manis
- 5 kuntum Pelaga
- Cili/Serbuk Black Pepper
- Minyak
- Minyak Masak
Cara Cara Memasak
- Bawang besar 6 biji. Potong & susun penuh menutupi dasar periuk.
Source : Google |
2. Garam, kunyit, safron (saya tak letak sebab mahal HEHEHE tapi saya gantikan dengan serbuk pewarna kuning sikit – sengaja carik penyakit HUHUHU). Letak ayam atas bawang tadi. Tutup periuk dengan aluminium foil & masak guna api kecil selama 1/2-1 jam.
Source : Google |
3. Dah siap! Hasilnya selepas 1/2 jam. Bebawang ni jangan buang sebab nak masuk kat dalam nasi.
Source : Google |
4. Bakar ayam guna oven. Saya bakar guna magic pan jek sebab pemalas so tak berapa lawa lah kulit ayam nya
Source : Google |
5. Bawang merah, kulit kayu manis, 5 kuntum pelaga, garam, minyak. Puan Najwa kata kalau suka boleh letak cili tapi saya letak serbuk blackpepper.
***Minyak saya buh lepas nasi dah masak sebab nak guna minyak daripada lemak ayam yang di bakar tadi (warnanya kuning sebab tu letak kemudian)
Source : Google |
6. Ni macam biasa lah. Trick nak dapat Nasi Arab yang wangi & lebih sedap. Bakar arang seketul. Utk bekas letak bara arang, guna je aluminium bekas tutup periuk tadi.
Bentukkan jadi mangkuk kecil yang berfungsi menakung minyak & menghalang bara arang terkena pada nasi. Buat lubang kat tengah nasi, letak ‘mangkuk’ aluminium foil tadi dan isi minyak masak 1 sudu besar.
Source : Google |
7. Mula mula masukkan air/jus & minyak ayam tadi. Masuk sekali bebawang semua. Letak sekeliling atas nasi.
Source : Google |
8. Baru letak bara arang dan tutup periuk.
Source : Google |
9. Patutnya masuk sekali ayam time buh bara arang tapi terlupa
Source : Google |
10. Keluarkan ‘mangkuk’ aluminium foil berisi bara arang tadi. Ratakan nasi dengan bebawang tapi pastikan tak kena pada semua bahagian nasi untuk hasil warna nasi yang putih & kuning. Guna chopstick untuk elak nasi patah seribu
Source : Google |
11. Makan la bersama salad & sos Arabnya (lupa nama)
Source : Google |
Selamat Mencuba
Comments
Post a Comment